Antikviteter Stockholm

En antikvitet. Vad är det för något? De flesta skulle kanske svara att det är någon gammal pryl, som är värdefull just för att den är gammal. Men stämmer detta?

Det är inte helt fel. Men det stämmer inte heller fullt ut. Ordet antikvitet kommer från det latinska order ”antiguus”, vilket betyder ungefär ”forntida, gammaldags. Så på den punkten är det helt rätt. En antikvitet är en gammaldags pryl. Och att den är värdefull, alltså att den är värd mycket pengar, stämmer ibland också. Men den behöver inte vara det. För det som ofta glöms bort när man talar om antikviteter är det kulturhistoriska intressanta i föremålet. Det finns en historia bakom varje detalj, och föremålet i sig kan vara ytters intressant men inte vara värd mer än ett paket ägg

Vanliga antikviteter är föremål så som vapen från forntida krig, konst så som målningar eller skulpturer, möbler och annat hushållsföremål. De flesta antikviteter vi ser idag kommer ifrån antiken. Detta eftersom det blev väldigt populärt under renässansen att samla på dessa föremål. Att samla antikviteter är alltså en gammal sysselsättning. Europeiska kungar, furstar och andra rika, inflytelserika människor samlade på saker. Dessa har senare förts vidare, ofta genom släkten, fram till nutid.

45567889

Det finns många som menar på att antikviteter är ett säkert sätt att inflationssäkra sin förmögenhet. Detta eftersom antikviteter inte kommer att minska i värde, snarare tvärtom öka. Man ska inte glömma risker så som stöld och att antikviteten kan förstöras på något sätt. Olyckor så som brand har genom historien förstört många kulturhistoriska minnen.

Är du ute efter antikviteter i Stockholm så är Kurt Ribbhagens Antikviteter ett ypperligt alternativ. De är självklart medlemmar i Sveriges Konst- och Antikhandlarförening, men också i CINOA som är den internationella konst- och antikhandlarföreningen. Kurt Ribbhagen specialiserar sig på antikt silver och antika smycken. Föremålen som erbjuds är från 1500-talet och framåt. Utöver silver och smycken har de antikviteter i form av ädelstenar och diamanter. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *