Smyckens historia

Historiskt sett har smycken varit ett sätt att markera social, religiös, professionell eller annan kulturell tillhörighet. Det är oklart när smycken först började bäras av människor, men det troliga är att människor genom alla tider har använt sig av smycken och de effekter som de bär med sig. Till exempel vet vi att smyckning förekom redan i de tidiga civilisationerna i Mesopotamien och Egypten, men som sagt tyder det mesta på att historien för smycken sträcker sig ännu längre.

Smycken har genom alla tider också varit något som följt människor i graven. De flesta förekomsterna av smycken i gravar har förekommit i kvinnliga gravar, till exempel drottningar. Dessa smycken har ofta markerat en social status, men också en geografisk börd.

Även om smycken numera främst används i dekorativa och estetiska syften så är det fortfarande mycket vanligt att smycken används på ett sätt som markerar olika tillhörigheter, till exempel religion eller politik. I dag används smycken över hela världen och i olika syften, där västvärlden möjligen har en bredare utsmyckning av just estetiska skäl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *